"Povej mi Silva, zakaj mi hlače vedno zlikaš le do kolen?"
"Dobro, da si me spomnil. Že večkrat sem ti hotela povedati, da bi moral podaljšati žico na likalniku."

TRUBADURJI smo narodno – zabavni ansambel iz osrčja Slovenskih Goric. Naši začetki delovanja segajo v leto 2004, ko smo pričeli z delovanjem kot trio zasedba Mitja Vogrin, Aleš Hebar in Mitja Firbas. Takrat smo zaradi naše mladosti delovali pod imenom Mladi muzikantje. V letu 2008 sem nam je pridružil četrti član Uroš Vogrin in pričeli smo igrati kot klasični trio s pevcem. Naslednjo razširitev in spremembo je ansambel doživel leta 2010, ko se je ansamblu pridružil peti član, klarinetist, Dominik Janžekovič, ansamblu pa smo nadeli novo ime Trubadurji. To ime smo si nadeli iz čisto preprostega razloga, saj so bili trubadurji pevci ljubezenskih pesmi, kateri so nastopali po dvorcih in dvorili dekletom. V letih od 2010 do 2013 smo tesno sodelovali z gospodom Igorjem Podpečanom, ki je bil ansamblu v veliko strokovno pomoč, za kar se mu iskreno zahvaljujemo. Zadnjo kadrovsko spremembo je ansambel doživel v oktobru leta 2013, ko je Dominika Janžekoviča uspešno nadomestil najmlajši član ansambla Davorin Štebih. Od takrat naprej ansambel v nespremenjeni zasedbi nastopa in igra na različnih javnih in zasebnih dogodkih ter prireditvah po Sloveniji in v tujini.
V maju 2013 smo Trubadurji ob izdaji CD-zgoščenke, ki nosi naslov Ti si nekaj posebnega, s številnimi glasbenimi prijatelji pripravili promocijski koncert v športni dvorani OŠ Vitomarci. Na koncertu smo Trubadurji promovirali našo prvo zgoščenko, ki je izšla pri založbi Zlati zvoki in predstavili publiki večino skladb, ki so na njej. Na zgoščenki je 10 skladb, re – mix skladbe Mi miru ne da in kot dodatek 2 videospota (Ti si nekaj posebnega in Mi miru ne da), ki sta delo produkcijske hiše TV Golica. Skladbe, ki so na zgoščenki, so za vse ljubitelje kvintetovske glasbe, ter tudi za tiste ljubitelje štiriglasnega petja ob diatonični harmoniki.
Skozi svoje delovanje smo se udeležili nekaj festivalov narodno – zabavne glasbe, na katerih smo za skladbe, ki jih najdete na naši prvi CD-zgoščenki, prejeli kar nekaj nagrad:
- Mami za praznik – nagrada občinstva na festivalu Slovenskogoriški klopotec Cerkvenjak 2008,
- Vračam se rad v Slovenske gorice – nagrada občinstva na festivalu Slovenskogoriški klopotec Cerkvenjak 2010,
- Ko ljubezen ugasne – srebrni pastirček na festivalu Graška gora poje in igra 2011,
- Prehitro se zaljubim – nagrada občinstva na festivalu Slovenskogoriški klopotec Cerkvenjak 2011,
- Ti si nekaj posebnega – srebrni pastirček na festivalu Graška gora poje in igra 2012 in 3. nagrada za najboljše besedilo, izpod peresa g. Igorja Pirkovič.
Namen in cilj ansambla Trubadurji je, da bi s kvalitetnim izvajanjem narodno – zabavne glasbe, z iskrenim odnosom in spoštovanjem do nje uspeli razveseljevati ljudi in se dotakniti src tistih, ki jo radi poslušajo in v njej uživajo, tako kot mi.

trubadurji